Imagen Novetat
Curs MAT 2025
Data Novetat
Municipis
Joves.net

Preinscripció: fins al dilluns 3 de març (inclós)

Cal remetre la fitxa de preinscripció signada als Centres Joves de Quart de Poblet i Mislata, personalment o per correu electrònic

Es farà la selecció per a passar a la fase d'inscripció i, aleshores, fer el pagament de la matrícula: 120 € per a persones joves implicades en el món associatiu o amb Carnet Jove i 130 € per a la resta de participants.

Mislata

Centre Jove del Mercat - C/ Major, 36 - 963990340

Centre Jove Túria - C/ Túria, 13 – 963837141

info@mislatajove.org

 

Quart de Poblet

Quart Jove - Carrer de la Torreta, 1 – 961531459

joventut@quartdepoblet.org

 

CURS MONITOR/A D´ACTIVITATS DE TEMPS LLIURE EDUCATIU INFANTIL I JUVENIL

Aquest curs capacita per a organitzar, dinamitzar i avaluar activitats de temps lliure educatiu, dirigides a la infància i la joventut, en el marc de la programació general d'una organització, aplica les tècniques específiques d'animació grupal, incideix explícitament en l'educació en valors i atén les mesures bàsiques de seguretat i prevenció de riscos.

L'alumnat haurà de ser major d'edat o complir els 18 anys abans d'acabar la formació (inclòs el mòdul de pràctiques). El curs es pot començar amb 16 anys complits però el títol no s’obtindrà fins a tindre 18 anys.

Duració del curs 310 hores: 150h de l’etapa lectiva i 160h de l’etapa pràctica.

Inici del curs: 28 de març
Finalització del curs: 6 de juny.
Divendres de 16h a 20h i dissabtes dos sessions, de 10h a 14h i de 16h a 20h.
(exceptuant les Pasqües, del 17 al 28 d'abril)
 

METODOLOGIA

Formació NO PRESENCIAL

Durant el curs es facilitarà el material, contingut i tasques assignades a les sessions. L'alumnat tindrà un temps per a llegir-ho, treballar-ho i realitzar la tasca assignada al voltant del contingut teòric de la sessió. S’indicarà un termini de presentació de les tasques i aquestes s'hauran de realitzar de manera obligatòria per a completar la formació.

Formació PRESENCIAL

La metodologia bàsica de treball durant la part presencial del curs estarà fonamentada en l'estructura de “grups de treball”, bé aleatoris o bé per projectes a realitzar, amb posteriors posades en comú.

El treball dels/les alumnes en grups xicotets es guiarà tant pel material què es proporcione, com per les intervencions de la persona formadora, què adoptarà així un paper d'element motivador i recurs de cara a l'alumnat.

Respecte a les tècniques participatives que s’utilitzaran durant el curs amb el grup d’alumnes tindrem les següents:

  • Discussió en xicotets grups.
  • Debats sobre supòsits o casos pràctics.
  • Recursos lúdics.
  • Tècniques audiovisuals.
  • Anàlisi de documents.
  • Treballs pràctics.

 

PROGRAMA DE CONTINGUTS

Recollim en aquesta modalitat de curs tots els continguts teòrics que marca el decret 86/2015 i que regula aquesta formació, ajustant els temps i la metodologia a aquesta experiència on-line.

S'organitza en tres mòduls formatius teòrics i un mòdul de pràctiques professionals que són:

MF1866_2 (60h). Activitats d´educació en el temps lliure infantil i juvenil. El mòdul té com a objectiu organitzar, dinamitzar i avaluar activitats en el temps lliure educatiu infantil i juvenil, ajustant-se als criteris de realització establits en la UC1867_2

MF1867_2 (30h) Processos grupals i educatius en el temps lliure infantil i juvenil. El mòdul té com a objectiu actuar en processos grupals considerant el comportament i les característiques evolutives de la infància i joventut, ajustant-se als criteris de realització establits en la UC1867_2.

MF1868_2 (60h) Tècniques i recursos d’animació en activitats de temps lliure. El mòdul té com a objectiu emprar tècniques i recursos educatius d'ani- mació en el temps lliure, ajustant-se als criteris de realització establits en la UC1868_2.

MP0270 (160h) Mòdul de pràctiques professionals no laborals de dinamització d'activitats de temps lliure educatiu infantil i juvenil.

ETAPA TEÒRICA

Els 3 mòduls formatius teòrics que tindran una durada total de 150 hores:

  • 50 hores seran NO PRESENCIALS.
  • 100 hores presencials que es realitzaran en les dates concretades al cronograma del curs.

Seran sessions (excepte primer día i sessió de Activitats de T.L en espais oberts) de 4 hores presencials i es complementaran amb les hores no presencials assignades a cada bloc.

ETAPA PRÀCTICA

La duració del mòdul de practiques serà de 160 hores, de les quals es pot dedicar fins a 25 hores a reunions, preparacions i que inclourà les fases de preparació, desenvolupament i avaluació de l'activitat pràctica realitzada.

L'alumnat tindrà 3 anys una vegada iniciada la formació teòrica per a realitzar les pràctiques en un projecte de temps lliure educatiu.

Cada alumne/a tindrà assignat un tutor/a de pràctiques en el curs on les realitze.

Abans d'iniciar les pràctiques, l'alumnat haurà d’enviar a l'escola l'informe d'inici de les mateixes (es facilitarà quan es puguen iniciar) que li retornarà signat.

Si l'alumnat no realitza les pràctiques en els projectes de la Federació Valenciana de Cases de Joventut, l'escola haurà de signar un conveni de pràctiques amb l'entitat on és realitzen.

L'alumnat haurà d'elaborar una memòria de pràctiques que inclourà les fases de preparació, realització i avaluació de l'activitat que ha dut a terme, que serà avaluada i custodiada per l'escola (es donarà les indicacions abans de finalitzar el curs).

El límit per a realitzar les pràctiques i per a presentar tota la documentació serà un mes abans de la finalització del curs, és a dir, transcorreguts tres anys des de l’inici del curs.

 

AVALUACIÓ

A. Participació; es valorarà l'aprofitament i qualitat de la participació. Es concreta en:

  • Participació; es valorarà l'aprofitament i qualitat de la participació, tenint en compte que l'assistència mínima, per a poder ser avaluat, haurà de superar el 85% de les hores lectives en la part presencial.
  • Realitzar totes les tasques sol·licitades en les sessions no presencials.

B. Assimilació dels continguts: qualificació d'apte en tots els mòduls formatius, a través de proves objectives individuals, tasques de les sessions online, exercicis, treballs individuals i grupals en formació presencial i mitjançant la memòria de pràctiques.

Avaluació tasques no presencials: cal entregar les tasques en els terminis establits i superar-les. Aquelles persones que envien més de 3 treballs fora de termini, perdran l'avaluació, podran seguir les classes però no serà APTES en el curs.

C. Idoneïtat per a la funció: actituds i aptituds personals per a complir la tasca de monitor/a, tenint en compte, també, l'informe d'avaluació de les pràctiques i la memòria.

 

Sobre l’Escola de Formació de la Federació Valenciana de de Cases de Joventut

L’Escola de Formació de la Federació Valenciana de de Cases de Joventut (FVCJ) fou reconeguda i homologada l’1 de febrer de 1996 pel Decret 19/85 per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.

L'Escola està dins de l'àrea de formació de la FVCJ, a més dels cursos de monitor/a d'activitats de temps lliure educatiu (MAT) i Director/a d'activitats (DAT), organitzem monogràfics de formació, trobades, seminaris, xerrades, intercanvis, publicacions i altres activitats relacionades amb la formació del voluntariat.

La metodologia

L’Animació Sociocultural es fonamenta en:

  • connexió amb la realitat, transformació social des de la participació de les persones i l'educació en valors,
  • generant grups,
  • amb un projecte concret: Esplais, Centres Juvenils, Cases de Joventut,..

L’ideari és el de la Federació de Cases de Joventut i per tant les activitats van dirigides a l'educació en la participació, la igualtat, el rebuig a la violència, el rebuig a l'abús del consum de drogues i altres addiccions, la defensa de la naturalesa, la solidaritat, la tolerància, la integració i contra l'explotació laboral.

El que suposa que a Escola de Formació de la Federació Valenciana de de Cases de Joventut:

  • No formem entretenidors/es de xiquets i xiquetes, formem a educadors/es en el temps lliure.
  • No formem «ocupa-ociosos/es» de joves, formem entrenadors/es de participació social.
  • Pensem que hui més que mai són necessàries persones voluntàries, en uns societat on tot valor econòmic i l’efectivitat del treball d’elles depèn en gran part de la seua formació.
  • No estem en contra de la televisió, Internet, els vídeo-jocs, però pensem que la societat es teixeix millor amb xarxes de participació social, amb activitats de compromís social i de cooperació veïnal.
Imagen Novetat
Curs MAT 2025