La Xarxa JOVES.net ha realitzat una enquesta entre joves de 12 a 30 anys dels seus municipis per a conèixer l'opinió, l'actitud, les expectatives i emocions viscudes per aquest sector de la població durant la crisi sanitària que ha produït la Covid-19.
ENQUESTA ENTRE LA GENT JOVE DELS MUNICIPIS DE LA XARXA JOVESnet
Joves i COVID19: conscients i responsables però sense drames
• Esta crisi es viu com una oportunitat per a fer i sentir moltes qüestions per part d'una població jove hiperconnectada al món digital
El consorci intermunicipal de polítiques de joventut de la Xarxa JOVES.net ha realitzat una enquesta entre joves de 12 a 30 anys dels seus municipis per a conèixer l'opinió, l'actitud, les expectatives i emocions viscudes per aquest sector de la població durant el període de la crisi sanitària que ha produït la Covid-19. L'anàlisi de les enquestes, realitzades a peu de carrer durant els primers dies de juny ens ha deixat quatre idees clau:
1. Com han vist i han viscut la crisi sanitària? Han sigut conscients de la situació. Han assumit amb un grau elevat de responsabilitat i acceptació però, i això resulta cridaner, sense una sensació important de drama. Per a un 85% NO ha sigut la pitjor situació que han viscut mai. Per a una gran majoria ha suposat tancar-se a casa i un important nivell d'incertesa. La valoració de la resposta del govern davant la crisi ha sigut d'un 6.3 (sobre 10) i només 8% d'opinions són negatives respecte a l'actuació del govern i els polítics. També han insistit en la necessitat de fer campanyes de conscienciació entre la població i reforçar la responsabilitat personal davant aquesta situació.
2. Les emocions i sentiments que han identificat. En el cas dels negatius han destacat l'avorriment, la pressió i l'ansietat/angoixa, amb percentatges entorn del 30% de la població enquestada. Sobre el 15% han destacat la tristesa, la incertesa o la preocupació. Resulta cridaner que la por o la soledat no han destacat especialment. Fins a un 22% reconeixen ansietat, la qual cosa sí és significativa. Entre les emocions positives: la calma i tranquil·litat ha tingut un 30%, seguides de l'alegria, l'acompanyament, la consciència o l'empatia amb percentatges entorn del 15%. Podem concloure que predominen les emocions i sensacions menys preocupants i més positivistes. Un 62% de joves no han pensat en el futur immediat ni en com s'adaptaran a la “nova normalitat”, fonamentalment perquè ha sigut tot molt ràpid i pensen que això passarà prompte. El 38% que sí ha pensat en el futur post-crisi, pensa especialment que haurà d'adaptar els seus hàbits higiènics-sanitàris o laborals. Finalment, és preocupant que un 26% declara que probablement usaran més substàncies psicoactives a partir d'ara. Les drogues no han abandonat la realitat dels i les joves.
3. Que han fet i com ha afrontat la població jove aquesta crisi i el confinament? Un 50% han usat les tecnologies d'informació i comunicació, especialment les xarxes socials, el telèfon mòbil i les plataformes digitals. Les videoconferències s'han utilitzat per un 91% dels enquestats/des. Un 20% afirmen haver dedicat el seu temps als videojocs i jocs en línia, estar amb la família o convivents, fer esport i estudiar/ treballar. S'ha participat en les iniciatives públiques com l'activisme de balcó o seguir propostes en internet. Gairebé un 20% ha posat en marxa les seues pròpies creacions en les xarxes (vídeos en tiktok, tutorials, propostes artístiques). El virtual ha sigut un matalàs important durant el confinament per a la població jove.
4. Coneixen i han vist complir les mesures de prevenció? Entorn al 50% dels i les joves tenen molt clares les mesures de seguretat com ara mantindre la distància (46%), llavar-se les mans (44%) i portar mascaretes (54%). Al mateix temps, observant el seu entorn, identifiquen que eixes mesures són les que més s'han incomplit. Més del 20% tenen clar que cal evitar aglomeracions i sols un 15% saben que cal no tocar-se cara i ulls o esternudar en el colze. Un 37% consideren que la gent jove ha incomplit les normes de confinament i els horaris que es marcaven en cada moment per les autoritats.
Paral·lelament a aquest estudi, la Xarxa Joves.net ha posat en marxa una campanya de sensibilització #joveresponsable dirigida al públic jove per a difondre missatges sobre hàbits de prevenció (que aquest estudi ens ha mostrat que eren necessaris) i que han estat creats i dibuixats per la il·lustradora valenciana Barbara Sebastián (@Barbiturikills). En total 12 tires de vinyetes que amb un estil alegre i desenfadat ens recorden missatges relacionats amb les noves maneres de relacionar-se o les mesures de prevenció necessàries per a fer front a la transmissió de la COVID19 en el context de la "nova normalitat".
FITXA TÈCNICA
- Univers 127.000 joves de 12 a 30 anys de l'àmbit d'actuació del Consorci Joves.net.
- Grandària mostral 450 enquestes estratificades per sexe, grup d'edat i municipi de residència.
- Interval de confiança del 95% amb un margé d'error de ± 4,6%.
- Treball de camp realitzat en les places i carrers de 14 municipis de la Xarxa Joves.net durant la primera setmana de junuy i complementat per qüestionaris en línia.