El barranc de Carraixet és l'accident orogràfic més important del territori moncadí. Travessa el terme municipal en sentit NO-SE dividint-lo en dues parts. Va ser conegut en època medieval com Riu Sec.
Seguint l’horari previst, el bus ix d’Alquàs fins a Paterna on carrega la resta del contingent, aplegant cap a les 9.10h a Moncada. Al punt de trobada – estació metro seminari-CEU ja estàvem els guies col·laboradors: Pau i Lluís, junt a la persona del Departament de joventut inclosa la regidora que va participar a una xicoteta part de la passejada. Després d’una explicació introductòria per part del guia, comencem la ruta accedint al barranc per darrere del seminari.
A partir d’ací i fins al pont sec, lloc triat per a fer la parada per a esmorzar, anem descobrint la flora que actualment ocupa el barranc, fauna pròpia: baladre, timonell, albada, canya comú, jonc, etc. i espècies invasores: figues paleres, i d’altres. En quant a la fauna, collverds, polles d'aigua, garses comuns, etc. espècies que nidifiquen a la primavera.
Hem conegut de la mà de Lluís, el projecte EMYS de seguiment de tortugues d’aigua ibèriques, encapçalat per Acció ecologista Agró, al 2023 tres jornades de voluntariat varen fer possible localitzar 22 exemplars al Pont Sec i una tortuga exòtica invasora.
No obstant això es continua fent ús del barranc com a abocador descontrolat.
Fotos Passejada barranc del Carraixet 2024
Centre d'informació juvenil. Ajuntament de Moncada